5 Risico nemen

Overkomt het je, of heb je een keuze?

Er gebeurt van alles in je leven. Dat overkomt je. Je hebt het niet in de hand. Of het nou Corona is, een regenbui, een sterfgeval, een kind met driftbuien of file als je haast hebt…je hebt het niet in de hand. Je moet het er mee doen zoals het komt.
Je bent alleen verantwoordelijk voor je eigen gedrag. Jij kan kiezen hoe jij reageert, wat jij doet of niet doet. Je kunt de rest simpelweg niet veranderen, maar wat jij ermee doet wel.
Dus, wat doe je vandaag? Wat zijn je plannen? Kies je om te doen wat je wilt |wat goed voor je is wat je nodig hebt? Neem je die verantwoordelijkheid? Heb je die tijd? En neem je die tijd?

Moedig genoeg voor je leven

Dat vergt lef. Want kiezen wat goed voor je is, in plaats van veilig in het gareel blijven en doen wat verwacht wordt, dat brengt risico’s met zich mee. Nee zeggen tegen anderen, kan leiden tot afwijzing. Je wensen uitspreken kan tot onbegrip leiden. Je eigen leven in eigen hand nemen kan leiden tot teleurstellingen bij anderen.

Het is moedig om verantwoordelijkheid te nemen voor je leven. Om actie te nemen die goed voor je is, hoe ongemakkelijk het ook voelt. Want door veilig te kiezen en te blijven doen wat je altijd deed, kun je niet groeien en leren in je leven. Verantwoordelijkheid nemen is keuzes maken die passen bij wat jij nu nodig hebt.

Veranderen om jezelf te blijven

Je kiest de hele dag. En je verandert continu. Omdat het leven om je heen verandert. En om jezelf te kunnen blijven heb jij ook te veranderen. En daarvoor moet je risico’s nemen, binnen je eigen verantwoordelijkheid. Kleine stapjes zetten of soms een grote sprong wagen.

Deze blog is de vijfde in een serie van vijf: de vijf vrijheden van Virginia Satir voor groei en vrede. Het zijn vrijheden om je vrij te voelen om van jezelf te houden zoals je bent. Je weg naar zelfliefde 🧡


#veranderenomjezelfteblijven #rvlieropcoaching #satir #vrijheid #zelfliefde #risico #kiezen #desprongwagen #kleinestapjes #verantwoordelijkheid #leefjeeigenleven #wathebjenodig #coaching

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *