Leven op kracht, of vanuit energie?

Mijn dochter heeft een spreekbeurt. Ze is er al weken mee bezig. Boeken lezen, informatie opzoeken en een mooie presentatie maken. En vooral in haar hoofd is ze er mee bezig. De laatste dagen heeft ze op ons geoefend, veilig thuis. En dat was al zo spannend! Vannacht even niet zo lekker geslapen en vanochtend niet het zonnetje in huis. Door de spanning. “Als het maar goed gaat straks.” “Hoe eng als de hele klas naar me kijkt!”

Ik herinner me dat ook nog zo goed, die zenuwen die gieren door je lijf. En dan afwachten wat de juf ervan vond…

Leven vanuit kracht

Ik heb altijd graag willen presteren, goede resultaten halen, scoren. En zelfs als ik nu een spelletje met de kinderen doe, kan ik niet goed tegen mijn verlies. Ik kan enorm doorzetten en mezelf pushen, ik leg graag de lat hoog, en dan niet gewoon hoog, maar nog net iets hoger. Dit heeft me veel opgeleverd in mijn leven. Ik heb prijzen gewonnen met projecten en goede beoordelingen gekregen op mijn werk. En eigenlijk begon dat allemaal al op school, bij spreekbeurten, bij proefwerken, met goede cijfers halen of zo’n mooi stickertje van de juf voor netjes schrijven, YES! (Dan mocht je met de groene pen schrijven, echt een hele eer!)

Maar leven op kracht, pushen en doorzetten, dat is niet vol te houden. Het werkt uitputtend. Het is alsof je altijd aan moet staan, altijd bezig, efficiënt om je doelen te bereiken. Wat werd ik er moe van en wat ging ik dan nog harder mijn best doen. Ik heb moeten leren dat ik helemaal niet altijd efficiënt kan zijn. Ik heb ook lummel-tijd nodig. Tijd dat ik niks hoef, geen nuttige dingen doe, maar gewoon op de bank hang, een puzzeltje maak of iets zit te fröbelen. Ik kan niet altijd “aan” staan. (Jij denk ik ook niet?)

Leven vanuit energie

Je kunt ook leven vanuit je energie. De energie die je in je hebt, je bron, je vlam, dat is je levenskracht. Die vlam maakt je enthousiast, laat je van binnen uit stralen en zorgt dat je je enorm sterk voelt. Als je van daaruit leeft, dan raak je niet opgebrand, maar daar krijg je juist steeds meer energie van. Dat maakt je veel sterker dan leven op kracht en je kan veel meer bereiken dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Klinkt goed hè! Maar hoe doe je dat dan?

Eigenlijk is dat het tegenovergestelde van leven op kracht. Niet pushen, versnellen en doorgaan, maar juist even niks doen. Niks doen en er gewoon even alleen zijn, zoals jij bent en met alles wat er op dat moment is. Wat er is aan gedachten in je hoofd, gevoelens in je lijf, en alles wat er speelt om je heen in je omgeving. Het komt eigenlijk neer op het volgende: veranderen van “IK MOET…”naar “IK WIL…”.

Zo simpel is het.

En eenvoudig is het niet.

Ik heb er wel wat hulp bij nodig gehad. Kan jij wel wat hulp gebruiken? Neem contact met me op dan maken we een afspraak!

https://rvlieropcoaching.nl/contact

#rvlieropcoaching#veranderenomjezelfteblijven#levenuitkracht#energie#presteren#stickertjevandejuf#moeten#willen t#vanmoetennaarwillen #leven#moe#moeder#spreekbeurt