foto liefdevol streng rvlieropcoaching

Liefdevol streng

“Wat ben je toch streng tegen die kinderen”, zegt mijn vader tegen mij. Mijn eerste impuls is om mezelf te verdedigen, maar ik hou me in. Hoezo zegt hij dat? Er is toch nu geen aanleiding voor? En toch vraag ik me af, is dat zo?

Kiezen op elkaar

We doen tegen onze kinderen, zoals we tegen onszelf doen. En voor mezelf kan ik best streng zijn. Nog even de schouders eronder en doorzetten. Als ik iets wil, dan ga ik er voor. Dat heeft me veel gebracht. Alleen lukt het dan niet altijd om op tijd mijn grenzen op te merken. Nog even de kiezen op elkaar. Ik heb dat laatste letterlijk gedaan tijdens de lockdown…en belandde bij een kaakfysio (ik wist niet eens dat die bestond). Ik stress? Hoe kon dat? Ik kon het toch allemaal prima aan?

Toen de kinderen net thuis waren borrelde het van de leuke ideeën; bakken, zelf schoolopdrachten verzinnen, tuinproject, puzzelen enz. Het ging fantastisch worden! Ik werd juf, manlief kon wel werken; ik regelde het allemaal wel. Alleen was ik in mijn enthousiaste iets te hard van start gegaan en remde niet bij mijn grenzen, ik merkte ze niet eens op. Tot ik een kort lontje kreeg, boos werd…ik had te weinig ruimte voor mezelf gelaten. Toen ik dat ging begrijpen was het tijd om te repareren en een nieuwe balans te vinden.

Kruiwagens vol liefde

Ik kon weer meer ontspannen, meer tijd voor mezelf nemen en we hadden een leuk gezamenlijk project: er kwam een trampoline in de tuin (ja, na al die jaren toch gezwicht). In de meivakantie hebben we gegraven, tegels gelegd en plantjes gepoot. Fijn zo samen. Met ruimte voor mij EN voor de anderen. Ik voelde weer liefde, wel kruiwagens vol. Ik kon weer milder zijn.

Voor mij was die mildheid /liefde altijd het tegenovergestelde van streng zijn / doorzettingsvermogen. Ik vond dat doorzettingsvermogen niet zo’n fijne eigenschap. Tot ik me tijdens ons tuinproject realiseerde dat het niet twee tegenstellingen zijn, maar dat ze elkaar prachtig aanvullen. Ik kan bergen verzetten en streng zijn vol liefde. Met mildheid voel ik grenzen en kan ik met meer energie doelen bereiken.

Is mama streng?

Dus, ben ik streng tegen de kinderen? Ik vroeg het ze zelf. “Ja, soms mama, maar je verwent ons ook. En streng is soms ook wel goed”.

En opa’s en oma’s? Die zijn er om de kleinkinderen te verwennen.

#rvlieropcoaching#corona#lockdown#kruiwagen#liefde#streng#opvoeden#mild#veranderenomjezelfteblijven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *